Ardeiul iute reprezinta una dintre legumele cu numeroase beneficii pentru organismul uman si, mai mult decat atat, poate fi plantat atat in gradini, cat si in ghivece. Nu este o leguma pretentioasa, doar ca exista doi pasi de urmat, asemeni culturii de tomate: semanatul si rasaditul.
Cultivare ardei iute in ghiveci
Atunci cand iti doresti sa plantezi ardeiul iute in ghiveci trebuie sa iei in calcul doi factori importanti:
- Lumina – el trebuie asezat intr-un loc in care razele soarelui patrund constant;
- Umiditatea – asigura-te ca pamantul este umed tot timpul.
Cultivare ardei iute in gradina
Procesul cultivarii ardeiului iute in gradina este simplu de realizat, atat timp cat sunt respectate regulile pentru a obtine productia dorita:
- Lumina – in gradina, ardeiul iute trebuie plantat in locuri cu putina umbra sau insorite;
- Distanta de plantare – distanta dintre plante trebuie sa fie de circa 25-30 cm, indiferent ca este vorba despre seminte sau rasad.
Seminte ardei iute – perioada optima pentru plantare
Ca in cazul tuturor legumelor, si pentru semintele de ardei iute exista o perioada optima pentru plantare.
In spatiile deschise, ardeiul iute poate fi semanat atunci cand temperaturile sunt peste 12-14 grade Celsius. Mai exact, cea mai buna perioada pentru cultivarea legume este sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai deoarece fluctualitiile de temperatura dispar. Cresterea si dezvoltarea plantelor incepe sa aiba loc incepand de la 22 de grade Celsius. Cat priveste necesarul de apa, culturile de ardei iute nu au nevoie de o cantitate mare de apa in prima luna, dar in timpul infloririi si a cresterii fructelor, ele incep sa devina pretentioase in privinta cantitatii de apa.
In sere si solarii, semanatul incepe in luna februarie, iar rasadurile pot fi plantate la un interval de 60 de zile dupa semanare. Atentie! In momentul plantarii rasadurilor, solul trebuie sa aiba intre 14-15 grade Celsius la adancimea de 10 cm.
Soiuri vedeta
Doar atunci cand alegi sa achizitionezi seminte de ardei iute calitative iti poti transforma afacerea intr-o afacere care sa-ti aduca profit. Iata care sunt soiurile vedeta ale acestei legume:
Ardei iute Cayenne
Acest soi este extrem de picant, produce fructe cu forma lunguiata si subtire, prezinta o tufa stufoasa. Perioada de vegetatie este cuprinsa intre 70 si 75 zile. Culoarea fructelor este verde inchis, cu nuante de rosu deschis.
Ardei iute Chorbadgiiski
Se poate planta in camp dechis, fructele au forma arcuita si sunt lungi de 22 cm. Initial, ele au culoarea verde deschis, dar cand ajung la maturitate capata culoarea rosie. Este doar putin picant.
Ardei iute Roundel
Soiul Roundel se remarca prin forma deosebita a fructelor, de tip mar. Acestea prezinta gust picant, au pulpa groasa, iar la maturitate ardeii au culoarea rosie. Plantarea semintelor se realizeaza in martie, iar rasadurile in mai. Recoltarea are loc in iulie-octombrie.
Pe langa toate beneficiile pe care le ofera ardeiul iute, acesta este un ingredient ideal si pentru prepararea diferitelor sosuri, in special pentru dulceata. Fie ca iti doresti sa plantezi ardei iute pentru consum propriu, fie ca te gandesti sa transformi aceasta pasiune intr-o afacere profitabila, in magazinul nostru online gasesti o gama variata de seminte la preturi avantajoase. Pentru consultanta de specialitate, nu ezita sa ne contactezi!