Gradina de legume reprezinta un colt de rai pentru orice pasionat de gradinarit. Luna iunie ofera oportunitati nelimitate pentru a transforma gradina de legume intr-un loc de invidiat. Ingrijirea culturilor de legume este deopotriva o munca migaloasa, dar si una care aduce numeroase satisfactii. In acest articol, va vom prezenta cinci activitati de gradinarit pe care le puteti desfasura in aceasta luna, explicate pas cu pas.
Curatarea terenului de buruieni cu ajutorul unui erbicid
Odata ce prima serie de legume a fost recoltata, este timpul sa pregatesti terenul pentru noua cultura. Pe langa rotatia culturilor, un agricultor responsabil trebuie sa tina cont de stadiul de buruienare al terenului. Buruienile se hranesc cu seva si nutrientii plantelor bune, asa ca indepartarea lor este primul pas important. Pe langa sapare, terenul ar trebui ajutat cu un erbicid selectiv adaptat tipului de legume. Respecta instructiunile de pe ambalajul erbicidului pentru a nu risca sa compromiti viitoarea cultura de legume. Unele plante se pot resamanta, asa cum sunt: salata verde, spanacul, cimbrul, rozmarinul, mararul si musetelul.
Montarea tutorilor sau scaritelor pentru plante cataratoare
Tutorii pot fi realizati din metal sau din lemn, ultimii find cunoscuti si sub numele de ,,araci”. Ii poti achizitiona de la magazine specializate sau pot fi improvizati chiar acasa. In functie de dimensiunea lor determine cat de inalte doresti sa fie plantele urcatoare. Scarita este destinata legumelor cataratoare pentru care intrerupi cresterea in inaltime la un moment dat si concentrezi dezvoltarea pe flori si rod. Cateva dintre plantele ce pot fi pozitionate pe scarita sau pe tutori sunt rosiile, castravetii, fasolea, mazarea, etc.
Copilirea rosiilor
Luna iunie este momentul perfect pentru a planta si a ingriji plantele de rosii. Asigura-te ca alegi soiuri potrivite pentru climat si pregateste solul in prealabil prin adaugarea de compost si ingrasaminte chimice. Daca deja ai plantat rosiile, fii cu ochii pe copilii care apar si indeparteaza-i, cu mana sau cu o foarfeca ascutita. Astfel, ajuti tomata sa isi concentreze puterea pe o tulpina sau doua puternice si pe rodul ce va urma. De asemenea, nu permite plantei sa se inalte prea mult daca soiul nu este urcator.
Ce se seamana in iunie: respecta schema de plantare si culege o recolta bogata!
Luna iunie este darnica cu legumele. Semanate acum, acestea pot fi recoltate in august-septembrie. Printre legumele-vedeta se semanat enumeram: vinete, rosii, ardei, salata, fasole, conopida, gulie, broccoli, sfecla, castraveti, ridichi, mazare, varza de toamna, varza de Bruxelles si varza rosie. Unele legume sunt deja pregatite pentru recoltare in luna iunie, mai exact cartofii timpurii si morcovii timpurii.